BALKAN-EKSPRESSEN

Interrail gjennom Balkans hjerte. Med falleferdige hus, lidenskapelige mennesker, de utroligste fortellinger, og en historie som både fascinerer og forskrekker, vil Balkan gjøre inntrykk og vekke din nysgjerrighet.

Trappetrinnet knirker idet du går av toget. Du leier en sykkel og beveger deg av sted gjennom hårnålsvinger mens du skuer på slitne landsbyer som har sett sine beste dager. Du fortsetter langs landeveien og nyter synet av fargerike grøftekanter fylt av ville blomster. Du setter deg ned ved på en kafe på et lite torg fra 1800-tallet mens du snakker med de snakkesalige stamkundene som på gebrokkent engelsk forteller deg skrøner og morsomme historier. Kast deg utfor de utemmelige elvestrykene på rafting. Dra på øyhopping og utforsk de vakre turkise buktene langs kysten.  

Balkan er Europa, men bærer likevel et preg av noe ukjent, et snev av en innholdsrik fortid i kombinasjon av følelsen av en ny begynnelse – og selv om det ikke er langt hjemmefra er Balkan et vilt og ukjent territorium for de fleste. En reise gjennom Balkan er en reise for deg med et åpent og nysgjerrig sinn, som har en forkjærlighet til arkitektur og estetikk som har forbigått sin utløpsdato for lengst. Når du reiser med tog gjennom Balkan vil du møte mennesker og oppleve steder som du aldri vil få muligheten til om du reiste med fly.

REISERUTEN: 

Oslo – København – Hamburg – Munchen – Ljubljana (Regn med 3-4 dager til reisen fra Oslo til Ljubljana)

Ljubljana - Bled (Bohinj - Soca) - Zagreb  - Split  -  (med buss) -  Mostar - Sarajevo - Banja Luka - (med buss) - Zagreb.

reiserute kart - balkan interrail - kilroy

 

 Varighet: 3-4 uker 

 Antall land: 6 

 Anbefalt interrail-billett: 15 dager i løpet av 2 måneder

OPPLEVELSER UNDERVEIS:

Bled, Slovenia  - Det perfekte sted for eventyrere!

Hopp på en mountainbike og ta deg frem gjennom dype daler, langs fjellandskap og forbi små landsbyer. Eller bli med på en guidet tur gjennom de mørke skogene og rappeller deg ned gjennom iskalde fossefall. Gå over fjell og opplev de mest spektakulære utsikter underveis. Hvis du liker ideen om å kunne fly, kan tandem-paragliding tvers over de dype dalene være midt i blinken for deg! Fra Bled kan du fortsette med tog til Bohinisjøen. Herfra går det et spesialtog som frakter biler gjennom kløfter og tuneller til Soca-dalen. Soca-elven, med sitt innbydende turkise vann, er et av de beste stedene i hele Europa å rafte, så sørg for å bli med på en tur ned strykene om du får sjansen. Her i Soca-dalen fant også noen av de tøffeste slagene under 1. verdens krig sted, og selv om fortiden er barsk så er området helt fantastisk vakkert. 

slovenia-bled-innsjø

Zagreb, Kroatia – Europeisk storhet og nostalgi

Selv om byen er en metropol, har Zagreb en tilbakelent livsstil sammenlignet med andre europeiske metropoler. Turisme er en stadig økende utfordring for mange storbyer rundt om i verden, og det jobbes hardt i kulissene for å skape en bæredyktig balanse. Barcelona og Venezia er skrekkeksempler på byer med over-turisme. Dette gjelder derimot ikke Zagreb. Her kan du henge ut på storslåtte og historiske gamle torg, eller nyte en solrik ettermiddag på Mirogo-kirkegården. Spis deg gjennom det Kroatiske kjøkken og utforsk Dolac-markedet, hvor lokale spesialiteter som honning, ville bær, olivenolje og grønnsaker vil gi deg vann i munnen bare ved synet og luktene.

Zagreb, kroatia - interrailing i europa

Øyhopping utenfor Split, Kroatia

Mer enn 700 øyer, hvor kun 50 av dem er bebodde, danner til sammen noen av Europas vakreste øygrupper. Med Split som utgangspunkt kan du besøke flere av disse øyene etter bare en kort seiltur.

Split var i mange århundrer en viktig handelsby som var godt forbundet via sjøveier til andre viktige storbyer i Romerriket. I dag er det ikke uvanlig at Split fylles med turister, spesielt om sommeren, men ute på de mange øyene finner du mange flotte steder som fortsatt synes å være uberørt. Øyen Lastovo, som kan nås med ferge fra enten Split eller Dubrovnik, samt den nærliggende øyen Korcula, et av disse stedene. På vindstille dager er vannet speilblankt, og du vil kunne finne opptil flere små bukter hvor du kan ha stranden mer eller mindre til deg selv. Lei en sykkel og utforsk øyene, sus forbi olivenlunder og forbi fiskelandsbyer hvor du kan nyte en deilig lunsj bestående av fiskernes morgenfangst! Langt de fleste øyene har en bedagelig og rolig atmosfære, men det finnes også de øyene, slik som Hvar, hvor du kan kombinere avslapping med ville fester om kvelden.

 Korcula, Kroatia -interrailing med KILROY

En smakrik bussreise fra Split til Mostar, Kroatia til Bosnia

Selv om Balkanlandene har en sterk tradisjon av å benytte seg av lokale ressurser og kortreiste produkter som grønnsaker, urter og bær i sin matlagning, er de ikke akkurat first-movers når det kommer til bæredyktighet. For i Balkan har de en forkjærlighet til kjøtt, og da spesielt kjøtt grillet på en åpen grill utendørs. Restauranter langs landeveiene i Bosnia er det perfekte sted å fråtse i de lokale spesialiteter, og selvfølgelig å bli kjent med lokalbefolkningen. Den vakre bussturen fra Spilt til Mostar er en glimrende måte å kombinere fantastisk natur med lokale opplevelser. Mange busser stopper underveis ved slike restauranter ved veiene, så du har alt lagt til rette for oppleve det genuine Balkan, både når det gjelder folkene og maten!

 Mostar, Bosnia - Interrrail med KILROY

Banja Luka – et streif av historie i et oppdelt Bosnia

Man kan ikke utforske Balkan uten å stå ansikt til ansikt med regionens brutale historie og den etniske oppdelingen mellom befolkningen. Krigen er for lengst over og livet går videre, men det hersker fortsatt et tydelig skille mellom de etniske folkegruppene i Bosnia. Banja Luka er en autonom serbisk by, beliggende innenfor Bosnias grenser. Byen er et godt sted å få et innblikk i det moderne Balkan og regionens historie. Banja Luka er delt av elven Vrbas, som for øvrig er ypperlig til rafting om du skulle ha lyst til å prøve det. Langs elven finner du også en masse kafeer hvor du kan nyte en lokal kaffe. Fra Banja Luka kan du også reise videre gjennom Vrbas-kløften til den gamle byen Jajce.

Banja Luk, Bosnia - Interrail med KILROY

 

Merk:
Denne ruten krysser grensen mellom Kroatia og Bosnia, og igjen tilbake mellom Bosnia og Kroatia. Bosnias tognettverk er ikke forbundet med det Kroatiske på grunn av gamle konflikter, og vi anbefaler derfor at du reiser med buss fra Split til Mostar og fra Banja Luka tilbake til Zagreb. Bussreisene er billige, klimavennlige, fylt med spennende lokale opplevelser og ikke minst utrolig vakkert landskap!

 

KJØP DIN INTERRAIL-BILLETT HER