SOUTHWESTERN PILGRIMAGE

Interrailing til Europas pilgrimsmekka. Hyperkul molekylær gastronomi, barer som serverer en strøm av Pintxos, en pilegrimsferd langs gamle landeveier. Her handler det om å finne ditt tempo og din flow, og følge den dit den tar deg.

Et tog snor seg gjennom det Baskiske kystlandskap. Om bord på toget sitter du og tenker på  dine siste opplevelser. Du har spist deilig sjømat-Pintxos i San Sebastian, du har krysset fjell, og du har sett fantastiske kunstverk i Bilboa’s Guggenheim museum. Du har slappet av på en stilig strandbar i Santander hvor du også ble litt solbrent. Men du er fortsatt sulten på mer, og som toget beveger seg dypere inn i landet er det duket for selve pilegrimsreisen. Reisen som andre pilgrimmer har gått før deg, med slitte sko og hovne ben. Pilgrimmer som med ærefrykt og stolthet stuer seg sammen i Santiago De Compostelas-katedralen. Pilgrimmer som deler de utroligste historier fra sin reise ved en av Santiagos restauranter mens sommerkvelden blir til sommernatt. Når pilgrimsferden er over tar du toget videre ned kysten til den portugisiske grensen. Hvis du har tid, hopp over på Portugals toglinjer og fortsett til Porto og Lisboa. Hvis du derimot er begrenset på tid, ta toget til Madrid og vend nesen hjemover.

REISERUTEN:

Oslo – København – Hamburg – Duisburg – Paris – Hendaye – San Sebastian (Regn med 4-5 dager på reisen fra Oslo til San Sebastian)

San Sebastian - Bilbao - Sarria - (gå pilgrimsruten) - Santiago de Compostela - Vigo - (Porto - Lisboa - Madrid).

 Reiserute kart - interrail i spania med KILROY

 Varighet: 3-4 uker - eller 5 uker hvis du vil inkludere Portugal

 Antall land: 1-3

 Anbefalt billett: 15 dager i løpet av 2 måneder

OPPLEVELSER UNDERVEIS

San Sebastian – eksperimenterende gourmet og pulserende netter

La oss introdusere deg til San Sebastian, gourmetmetropol i Baskerland, som med sin kreativitet vil overraske og pirre alle sansene dine. Menyen består gjerne av lokale råvarer hentet fra havet og de grønne dalene i Baskerlands bakgård. Raw food, ansjos, østers, steaks og molekyler. Ja, molekyler! For den vågale og nysgjerrige vil områdets fokus på molekylær gastronomi være midt i blinken. Dra til Playa de la Concha for en avslappende dag på stranden.  Hvis du derimot higer etter drønnende bølger, surfing og hipster vibes er Playa de la Zurriola, som ligger like bak det trendy nabolaget Gros, stedet for deg. San Sebastian er utmerket på mat, men er heller ikke dårlig når det kommer til en ustoppelig kveld ute på en av de mange Pinxtos-barene.

 san sebastian-concha bay, spania - interrail med kilroy

Bilbao – Guggenheim & Gehry

Som gullrushets Klondike i Canada stod Bilbao foran et uunngåelig industrielt fall. Den gamle industrielle byen var i ferd med å falle i fra hverandre, fattig og hardt rammet av Basiske separatisters voldsomme opprør. Så kom redningen, og det med en enestående effekt. Det skulle bli en transformasjon uten sidestykke. Frank Gehry ble satt på jobben, og bestillingen var klar. Han skulle lage noe som kunne gjøre for Bilbao det Operahuset har gjort for Sydney. Og det gjorde han, på sin måte, med en helt ny innfallsvinkel men likevel i tråd med den lokale ånd. Guggenheim-museet var nå født, og på bredden av elven Nervion skulle det leve. En bygning av titan. En fisk, et skip eller kanskje en flyvende fisk? You name it! Spekulasjonene er mange, men museet gjorde det som det ble satt til livs for å gjøre og satte Bilbao for alvor på verdenskartet med millioner av besøkende hvert år.

 guggenheim museum, bilbao, spania - interrail med kilroy

Sarria – hvor El Camino starter.

Hola, Bien Camino! Et ungt spansk par passerer deg, for ente gang. Dere møtes gjentatte ganger på turen til Santiago. Dere deler noen glass vin i ny og ned når dere møtes, og sammenligner gnagsår. Hvert eneste år går tusenvis av pilgrimmer, både nye entusiaster og gamle travere, deler av Spanias berømte Camino de Santiago de Compostela. Svært få – og da kun spesielt interesserte – går pilgrimsferdens fulle lengde på 750 km. En kort, men tilfredsstillende distanse som mange velger er den 5-dagers pilgrimsferden fra Sarria. Det er en fin tur på 100 km til Santiago, og er minimumskravet for å motta La Compostela – skjellet som deles ut til pilgrimmer ved veis ende.

 el camino, spania - interrail med kilroy

Santiago de Compostela – hvor pilgrimsferden ender.

Santiago de Compostela. I motsetning til hva man kanskje skulle tro, er det ikke de ruvende bygningene som er stedets pulserende hjerte. Det er heller ikke den majestetiske katedralen. Det er de mange bankende hjertene til unge, så vel som gamle eventyrlystne sjeler som i glede omfavner hverandre idet de ankommer pilgrimsferdens endeplass, før de beveger seg rolig inn i katedralen til formiddagsmessen. Pilgrimsferden er riktig nok en fin gåtur i seg selv, men for mange representerer den også et slags overgangsritual. Atmosfæren inne i katedralen blant pilgrimmene er derfor noe helt spesielt. Lev i øyeblikket, sug til deg atmosfæren og følelsen av det ugjennomtrengelige felleskapet som hersker i katedralen.

santiago de compostela, spania - interrail med kilroy

Merk:
Fra her kan du fortsette togreisen din nedover kysten til den portugisiske grensen, og hvis ditt tidsskjema tillater det, hoppe på et tog til Porto og Lisboa, ja kanskje til og med hele veien ned til Tavira. Hvis du tiden derimot ikke strekker til, så kan du ta toget til Madrid og reise hjem derfra.

 

KJØP DIN INTERRAIL-BILLETT HER